вторник, август 22, 2006

още ли хапваш месо?

този въпрос си зададох днес, докато четох един проект...

клане на птици - част първа. извършва се в съответствие с всички изисквания за хуманно отношение към животните или "простете, може ли да Ви заколя?"

"окачените с главата надолу птици постъпват от приемната зала в кланичната и там биват зашеметявани в специален електрически модул-вана. тежката, изработена от фибростъкло вана е монтирана върху рама от нер. стомана. към модула е монтирано контролно табло, отчитащо: вход-изход, волтаж (стъпаловидно регулиране от 0 до 300V), ампераж, честота на тока (от 50 до 400Hz). времето за зашеметяване на бройлери е 15 секунди при 200 mA. Водният електрозашеметител удовлетворява изискванията за хуманно отношение към птиците и за безопасност на персонала.
след зашеметяване, птиците се колят на машина-убивач. захранващото устройство на тази машина завърта главата на пилето, а двойните ножове осигуряват еднакъв срез от двете страни на шията. като резултат се получава по-добро оттичане на кръвта и намалено време за обезкървяване. предвижда се контролно място, на което един работник с нож да прерязва шията на птиците, ако има останали незаклани.
закланите птици преминават над вана за обезкървяване, като добро обезкървяване се постига за 2.2 минути. това условие определя разчупената форма на тръбният път над самата вана и по-голямата му дължина. ваната може да се изработи от бетон и обшие отвътре с ламарина от неръждаема стомана.
след обезкървяване, птиците постъпват в тунел за пропарване, в който протича процес на пропарване с пара при темп.57-60С за пилета или 60-64С за кокошки. времето за пропарване на една птица е около 2,5 минути. пропарващият тунел е оборудван с комбинация от дюзи, обдухващи директно с горещ въздух птиците, което резултира в отваряне на фоликулите на перушината. сместа от горещ въздух и наситена пара позволява ефективно попарване. други предимства на пропарващата система са:
- повишаване на рандемана
- повишаване на трайността
- малка водна консумация - под 0,5 литра
- намалява времето за загряване до 10-15 минути

излизайки от пропарващия тунел, птиците веднага се вкарват в скубачна машина. тя също е решена тунелно, на 2 секции и в нея, с помощта на специални четки с PVC палци, перушината се снема от тялото на птицата за около 37 секунди.
оскубаните птици продължават към машината за отстраняване на глави. на нея през задната част на корпуса на птицата се вкарва специално устройство, което с въртеливо движение издърпва главата и трахеята.
отделените глави падат във фуния и оттам чрез монтежу (вакуум помпа и тръбна разводка) се отвеждат в залата за обработка на глави и крака. там машинно се допочистват, пакетират се на ръка в найлонови пликове, оразмеряват се и се предлагат като храна за кучета.
технологичният процес по обработка на птичите каркаси продължава с рязане на долната част на краката. това става на специален диск, който отстранява краката в тарзалната става. отрязаните крака се отклоняват по отделен конвейр и достигат до автоматичен разтоварач. там те попадат в технологичен отвор, по който влизат в същото монтежу, което се използва за главите и по него се транспортират до залата за обработка на крака и глави. по подобие на главите, краката се почистват, обработват се и се пакетират като храна за кучета."

to be continued

2 коментара:

StoneBitch каза...

Ммм, отдавна не хапвам, не че поради тази липса на консумация са почнали по-хуманно да избиват животните. То причините са чисто икономически. Можеше втората световна да е минала и без газови камери, но патроните пусто - прекалено скъпи.

седемте козлета каза...

главно да, зашеметяват ги за да не мърдат и по-лесно да им режат главите на конвейра. а ние се успокояваме, че като ги избиваме, поне е хуманно.
като правиш аналогия с втората световна, се сещам и за "медицинските проучвания" на менгеле и колектив. науката и без това е можела да мине, но пусто болни мозъци.

снощи попаднах на едно предаване - най-странните рекорди на гинес - един огъваше арматурно желязо на врата си, друг изстрелваше мляко от окото си, а публиката гледаше в захлас. сигурно в следващия епизод някой ще се удря с чук по главата, а друг ще брои колко пъти го е направил преди да предаде богу дух.
а те нямат пера или козина и могат да говорят.