четвъртък, август 03, 2006

Образованието ни е светско

честно казано, приятно съм изненадана от решението на КЗД с председател Кемал Еюп. крайно време беше. сега се надявам МОН да издаде заповед, според която религиозните символи нямат място в светските училища. който изпитва силна и непреодолима вътрешна нужда от това - има достатъчен брой религиозни такива.

не се раждаме мюсюлмани, християни, юдаисти, будисти, атеисти,..., а свободни хора, с право на избор в какво да вярваме или да не вярваме. изключително погрешно е човек от ранна детска възраст да бъде възпитаван според нормите на някакво религиозно учение. "вярата" - това е съзнателен избор, който всеки сам трябва да може да направи, когато е съзрял като индивид, запознат с философията и осъзнаващ в пълна степен същността на дадено учение. само тогава може да прецени отговаря ли на ценностната му система и възгледи за живота и дали изобщо той има нужда от религия, за да се чувства пълноценна личност.

2 коментара:

Анонимен каза...

Много вярно е това, което казваш. Сещам се за случаите, в които под благотворителност се разбира кръщавнето на деца от домовете. Уж си били дали съгласието, но тези деца от нужда от внимание съгласието си за почти всичко ще дадат!

StoneBitch каза...

Е, амин значи, дойде им акъла в главата. Как ли бихме реагирали, ако в училище преподават сатанинство .